Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή;

Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή; Facebook Twitter
Πέραν των θερμίδων, φαίνεται πως με τις φριτέζες αέρος μειώνεται και η δημιουργία του ακρυλαμιδίου
0

«ΤΡΩΩ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΑΛΛΑ τις φτιάχνω σε φριτέζα αέρος». Τα τελευταία χρόνια η συσκευή αυτή εμφανίζεται σε προσφορές καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, σε τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές, σε συνταγές και φυσικά στην κουζίνα μας. Κι αν το καλοσκεφτούμε, η υπόσχεση μιας φριτέζας αέρος είναι καταπληκτική: τηγανητό φαγητό με ελάχιστο λάδι, άρα και σημαντικά λιγότερες θερμίδες.

Τελικά όμως πόσο σωστή επιλογή είναι μια φριτέζα αέρος για την υγεία μας, τη ρύθμιση του βάρους μας και τι θέση πρέπει να έχει στη διατροφή μας;

Το πρόβλημα με το τηγανητό φαγητό

Για να το δούμε αυτό θα πρέπει να πάμε μερικά βήματα πίσω και να δούμε για αρχή τα προβλήματα με το τηγανητό φαγητό: ίσως από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς όταν αρχίζει να ασχολείται με τη διατροφή του είναι πως οι θερμίδες των τηγανητών είναι εξαιρετικά υψηλές, δυσανάλογα υψηλότερες μάλιστα σε σχέση με άλλες μορφές μαγειρέματος όπως το ψήσιμο ή το βράσιμο.

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που θυμίζει το τηγανητό, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση λιπαρής ουσίας σε μεγάλη ποσότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της λοιπόν είναι το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο που έχει, άρα είναι μια καλή λύση όταν το ζητούμενο είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Οι περισσότεροι επίσης γνωρίζουμε ότι το τηγάνισμα συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη, υψηλής χοληστερίνης και πίεσης, άρα είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Φαίνεται επίσης πως τα τηγανητά επιδρούν πάνω στα επίπεδα ορμονών του σώματος που σχετίζονται με την πείνα, τον κορεσμό και την αποθήκευση λίπους.

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν σταματά εκεί: τα τηγανητά φαγητά περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια αρκετά τοξική για το σώμα μας ένωση, η οποία δημιουργείται όταν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και κυρίως τα άμυλα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως άνω των 120 βαθμών, όπως συμβαίνει με το τηγάνισμα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ακρυλαμιδίου έχουν βρεθεί σε τρόφιμα όπως τα τσιπς, τα δημητριακά, τα μπισκότα, οι φρυγανιές και φυσικά οι αγαπημένες σε όλους τηγανητές πατάτες.

Στοιχεία από μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία του ακρυλαμιδίου με διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, καθώς και του οισοφάγου. Η ποσότητα του ακρυλαμιδίου στις τηγανητές πατάτες είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο, καθώς και τη θερμοκρασία του τηγανίσματος.

Πώς λειτουργούν οι φριτέζες αέρος

Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί τον θερμαινόμενο αέρα για να μαγειρέψει το φαγητό με τρόπο που θυμίζει το τηγανητό, χωρίς να χρειάζεται τη χρήση λιπαρής ουσίας σε μεγάλη ποσότητα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της λοιπόν είναι το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο που έχει, άρα είναι μια καλή λύση όταν το ζητούμενο είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Πέραν όμως των θερμίδων, φαίνεται πως με τις φριτέζες αέρος μειώνεται και η δημιουργία του ακρυλαμιδίου, έως και 90% σύμφωνα με μια μελέτη. Άρα λοιπόν, με αυτά τα δυο δεδομένα φαίνεται πως πράγματι, οι φριτέζες αέρος είναι μια καλή λύση, αν φυσικά τις συγκρίνουμε με το τηγάνισμα είτε σε τηγάνι είτε σε απλή φριτέζα. 

Φριτέζες αέρος: Έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή; Facebook Twitter
Οι φριτέζες αέρος είναι μια καλή λύση, αν φυσικά τις συγκρίνουμε με το τηγάνισμα είτε σε τηγάνι είτε σε απλή φριτέζα. 

Αν ωστόσο τις συγκρίνουμε με το βράσιμο ή το ψήσιμο σε φούρνο, εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο λόγος είναι πως ναι μεν μειώνεται το ακρυλαμίδιο, αλλά διάφορα άλλα πολύ τοξικά για το σώμα σύμπλοκα, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι γλυκοτοξίνες (AGEs) συνεχίζουν να δημιουργούνται, ειδικά όταν τηγανίζουμε ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, ακόμη κι αν η συσκευή είναι η φριτέζα αέρος.

Επιπλέον, αν με μια φριτέζα αέρος καταφεύγουμε συνεχώς σε μια πιο υγιεινή εκδοχή της τηγανητής πατάτας, μειώνοντας τα υπόλοιπα λαχανικά, σε βάθος χρόνου καταλήγουμε σε μια λιγότερο καλή λύση για τη διατροφή και την υγεία μας.

Εν κατακλείδι, έχει θέση μια φριτέζα αέρος στην κουζίνα μας; Ναι, εφόσον το τηγάνισμα, έστω και σε αέρα, γίνεται σποραδικά και δεν γίνεται εις βάρος άλλων λαχανικών ή άλλων τρόπων μαγειρέματος!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ