Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Tα δύο ταλαντούχα βιολιά που εμπνεύστηκαν τα Άκρα βαράνε πλέον έναν κοινό σκοπό και εμείς μπορούμε να φάμε ένα πραγματικά πρωτότυπο πρωινό - επιτέλους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στα byrektore, στα τυροπιτάδικα που συνάντησα σε ένα ταξίδι στα Τίρανα, βάζουν στις βιτρίνες τους πίτες με πολύ λεπτό φύλλο που το ανοίγουν, το ψήνουν και μετά το ξαναψήνουν με τη γέμιση, που μπορεί να είναι από κιμά, από κολοκύθα, από φασόλια, με ντομάτα και κρεμμύδι, με πράσο και με γάλα. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να συνοδεύουν τις πίτες τους με ξινόγαλο. Είχα ενθουσιαστεί με αυτό το γρήγορο πρωινό. Είχε κάτι διαφορετικό απ’ όσα είχα συνηθίσει.  

Όχι ότι δεν έχουμε ωραίες επιλογές για πρωινό στο χέρι στην Αθήνα· και κάποιοι παλιοί καλοί μάστορες επιβιώνουν, και νεότεροι εμφανίστηκαν που ακολουθούν το παράδειγμά τους ανοίγοντας χειροποίητα φύλλα, και σάντουιτς περιποιημένα βρίσκουμε που μπορούν να μας κρατήσουν. Και από croissanterie και viennoiserie ξέρουμε πλέον, έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας και στις πρωινές μας συνήθειες.  

Τα μέρη που προσφέρουν προσεγμένο πρωινό έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ειδικά όσοι κινούμαστε στο κέντρο δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο. Από ένα σημείο και μετά όμως, όταν ένα προϊόν έχει φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, αρχίζεις να ψάχνεις το κάτι παραπάνω, το πρωτότυπο, αυτό που θα διαφέρει, που θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, που θα σε βάλει στη διαδικασία να κάνεις μια παράκαμψη από τη συνηθισμένη σου διαδρομή, για να το βρεις και να το δοκιμάσεις.  

Τα Άκρα δεν είναι εύκολα, αλλά εισάγουν κάτι νέο και ουσιαστικό ακόμα και στο πρωινό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στο πόδι.

Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Αν προλαβαίνετε να φάτε με την ησυχία σας στα τραπέζια τους, θα περάσουν την πίτα σας από τα κάρβουνα, θα σας την προτείνουν και με ένα αυγό μελάτο από πάνω - πρέπει να βρείτε τον χρόνο γι’ αυτό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν σας απασχολούν οι γαστρονομικές εξελίξεις, τότε τα Άκρα θα τα ξέρετε, είτε έχετε προλάβει να τα δοκιμάσετε είτε όχι. Την ετερόκλητη σύμπραξη του Γιάννη Λουκάκη από το ξακουστό γαστροκαφενείο «Μούργα» της Θεσσαλονίκης με τον διακεκριμένο pâtissier Σπύρο Πεδιαδιτάκη την περιμέναμε πώς και πώς, και απ’ όταν άνοιξε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού τα τραπέζια της το βράδυ ήταν διαρκώς γεμάτα και περιζήτητα. Τα τραχιά πιάτα του πρώτου με τα πάντα φίνα γλυκά του δεύτερου είναι γαστρονομικά ένα match made in Ηeaven. Το εστιατόριο της πλατείας Προσκόπων έχει βέβαια και πρωινή βάρδια επικεντρωμένη στις ζύμες – χάριν συνεννόησης ας πούμε ότι λειτουργεί και ως μικρός φούρνος. 

Οι δυο τους συνεργάστηκαν προκειμένου να βγάλει ο ένας περισσότερο τον χαρακτήρα του το πρωί και ο άλλος περισσότερο το βράδυ. Στην εκκίνησή τους, λοιπόν, η ομάδα του Σπύρου, γαλουχημένη σε πιο fine κουζίνες και μαθημένη στους γαλλικούς κανόνες, όπως και ο ίδιος, έκανε αυτό που γνώριζε καλύτερα. Όμως, το ότι υπήρχε ακόμα ένα σποτ στο Παγκράτι με καλοφτιαγμένα κρουασάν και ευρωπαϊκού στυλ λιχουδιές δεν τράβηξε, γεγονός που ο ταλαντούχος pastry chef παραδέχεται με ειλικρίνεια.  

Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Tην τάρτα με το χαρούπι να την πάρετε οπωσδήποτε αν τη βρείτε, έχει μια υφή εθιστική. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα μου πει οτι δεν είχε ενδιαφερθεί ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή να κάνει πίτες, δεν είχε ασχοληθεί με τα παραδοσιακά φύλλα, δεν είχε πάρει τη γιαγιά του να τον καθοδηγήσει τηλεφωνικά προκειμένου να ανοίξει ένα τέτοιο. Το έκανε όμως τώρα, όπως και όλη η ομάδα, έτσι δύο Κρητικές γιαγιάδες, μία από το Αγρίνιο, μία από τη Μυτιλήνη και μία από την Έδεσσα συνέβαλαν στο να αλλάξουν πορεία τα πρωινά στα Άκρα και να εναρμονιστούν με το βραδινό τους πρόσωπο.

«Καταλάβαμε ότι πρέπει να εξελίξουμε τις ρίζες μας. Και παρότι σκεφτόμουν στην αρχή ότι αν βάλω αυτά τα παιδιά που έχουν περάσει από καλά μαγαζιά κι έχουν μια συγκεκριμένη τεχνική κουλτούρα να κάνουν πίτες δεν θα τους πολυαρέσει, τελικά τους βλέπω να γουστάρουν, και αυτό με κάνει να χαίρομαι πολύ».  

Έτσι, οι δύο ταλαντούχοι ιδιοκτήτες των Άκρων έχουν πλέον έναν κοινό σκοπό κι εμείς μπορούμε να φάμε ένα πραγματικά πρωτότυπο πρωινό, επιτέλους. Και τεχνικές έχει, και ντόπια πρώτη ύλη, και παντρέματα που δεν συναντάμε εύκολα στις βιτρίνες των τυροπιτάδικων. Βγάζει κάτι από χωριό, αλλά έχει και μια άψογη γλυκιά τάρτα, εμπνευσμένη από ένα μονάστερο εστιατόριο των Βρυξελλών. Είναι αυτή με το χαρούπι, να την πάρετε οπωσδήποτε αν τη βρείτε, έχει μια υφή εθιστική.  

Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Κοκκορόπιτα με πιπεριές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όπως και το μενού του φαγητού, έτσι και το πρωινό ανανεώνεται και αλλάζει αναλόγως του το τι καλό βρίσκουν διαθέσιμο στην αγορά, βασίζεται σε πρώτες ύλες βιολογικές, υλικά διαλεγμένα από μικρούς παραγωγούς που έχουν εντοπίσει και εμπιστεύονται ανά την Ελλάδα. Έχουν πάρει τον δύσκολο δρόμο για το ψωμί, τα άλευρά τους δεν είναι τα πιο εύκολα στη διαχείρισή τους, έρχονται από τον Δούμο στην Αριδέα και από τον Παπαγεωργίου της Κόνιτσας.

Το ψωμί τους αποτελείται μόνο από αλεσμένο σιτάρι, χωρίς έξτρα πρωτεΐνη και γλουτένη, είναι πυκνό και έχει γεύση μέστη. Το λευκοσίταρο και το χωριάτικο με το κίτρινο αλεύρι, το καρβελάκι από αλεύρι Μαυραγάνι και ακόμα ένα από δίκοκκο σιτάρι μπορείτε να τα πάρετε για το σπίτι. Με το δικό τους χειροποίητο ψωμί φτιάχνουν και σάντουιτς, όπως ένα με μοσχαρίσιο νουά, ντομάτα, βασιλικό και μυζήθρα και ένα ακόμα με πορκέτα, μια κρέμα από πιπεριά και τουλομοτύρι που είχαν ετοιμάσει όταν τους επισκέφθηκα.  

Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Έχουν πάρει τον δύσκολο δρόμο για το ψωμί, τα άλευρά τους δεν είναι τα πιο εύκολα στη διαχείριση, έρχονται από τον Δούμο στην Αριδέα και από τον Παπαγεωργίου της Κόνιτσας.
Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Σάντουιτς με πορκέτα, κρέμα από πιπεριά και τουλομοτύρι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με όλες τις διαφορετικές συμβουλές που τους έδωσαν οι γιαγιάδες έχουν βγάλει μέχρι τώρα τέσσερα διαφορετικά φύλλα, μέσα στα οποία κλείνουν γεμίσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και εκμεταλλεύονται όσα περισσεύουν τα βράδια στην κουζίνα, προκειμένου να μην πετιέται φαγητό. Πέτυχα μια κολοκυθόπιτα με κρεμμύδι, μια με τραχανά και γίδα, μια κοκκορόπιτα με πιπεριές, μια με αρνάκι και καλαμπόκι.

Ετοιμάζουν και ένα πέμπτο φύλλο από τη φύρα που αφήνουν τα χειροποίητα ζυμαρικά τους· έκαναν προχθές μια δοκιμή να ετοιμάσουν πίτα σε γιαννιώτικο στυλ με γιαούρτι. Έχουν και μια ανοιχτή πίτα σαν λαδένια, ο Γιάννης φαντάζεται ότι μια μέρα μπορεί να βγάλουν μια τάρτα με καμένα πράσα – γενικά, όπως τους ακούω, δεν πρόκειται να μας αφήσουν να βαρεθούμε.  

Το πρωινό τους δεν είναι μόνο για το χέρι, είναι και «καθιστό». Αν, λοιπόν, προλαβαίνετε να φάτε με την ησυχία σας στα τραπέζια τους, θα περάσουν την πίτα σας από τα κάρβουνα, θα σας την προτείνουν και με ένα αυγό μελάτο από πάνω – πρέπει να βρείτε τον χρόνο γι’ αυτό.

Θα ετοιμάζουν κι άλλα πιάτα, με φρούτα, τυρί και ψωμί. Όταν έχουν κολοκυθοανθούς, θα τους βάζουν σε ομελέτα. Στα Άκρα το αβοκάντο θα συνδυάζεται με καρδιές μαρουλιού με αλάτι, λάδι και λεμόνι, και δεν θα γίνεται toast. Στοχεύουν σε ένα πρωινό στη λογική του less is more, χωρίς πολλά -πολλά, χωρίς κρέμες και μπέικον, που η αλήθεια είναι πως δεν είναι πολύ δικά μας. 

Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Ανοιχτή πίτα σαν λαδένια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη στο τιμόνι δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι γλυκές γεύσεις. Βρήκα γαλατόπιτα, ξεφουρνίζουν bun κάρδαμου και croissant κανέλας που ήταν άψογα και όχι μία από τα ίδια, κομψά γλυκά που θα αλλάζουν, όπως και οι εποχές· τώρα έχουν σύκα και σταφύλι και έρχονται αυτά με τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή.  

Όση ώρα ήμουν εκεί, ένας περαστικός κοντοστάθηκε και ρώτησε «έχουμε σφολιάτες εδώ;». Όταν είδε τις διαθέσιμες επιλογές, είπε «ήθελα κάτι πιο εύκολο», ευχαρίστησε την κοπέλα που τον εξυπηρέτησε και έφυγε. Τα Άκρα δεν είναι εύκολα, αλλά εισάγουν κάτι νέο και ουσιαστικό ακόμα και στο πρωινό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στο πόδι. Ποιος ξέρει, μπορεί σύντομα να δούμε να σερβίρεται έξω ένα άλλο brunch από αυτό που εισάγαμε.  

Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Γαλατόπιτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά Facebook Twitter
Croissant κανέλας που ήταν άψογα και όχι μία από τα ίδια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αμύντα 12, Παγκράτι, 210 7251116. Το πρωινό σερβίρεται από τις 10:00 έως τις 13:00. Κοστίζει από 3,40 έως 4,80 για να το πάρετε στο χέρι, ενώ τα πιάτα του ξεκινούν από τα 6 ευρώ.  

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκρα: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα σπουδαίο εστιατόριο που θα ζηλέψει η Θεσσαλονίκη

Γεύση / Άκρα: Η Αθήνα μόλις απέκτησε ένα σπουδαίο εστιατόριο που θα ζηλέψει η Θεσσαλονίκη

Είναι κάποια χρόνια τώρα που oρισμένοι Αθηναίοι βάζουν στόχο να μη φύγουν από τη Θεσσαλονίκη αν δεν φάνε στη Μούργα του Λουκάκη. Και τώρα που ο μάγειρας κατέβηκε και εγκαταστάθηκε στο Παγκράτι συνεργάζεται με τον κορυφαίο pastry chef Σπύρο Πεδιαδιτάκη σε ένα εγχείρημα ιδιοσυγκρασιακό, που ήρθε για να σαρώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπύρο Πεδιαδιτάκη

Γεύση / Σπύρος Πεδιαδιτάκης: Απ’ όπου και να το πιάσεις, τα πολύ ωραία γλυκά που τρώμε τώρα δεν είναι ελληνικά

Mε εμπειρία σε διάστερα και τριάστερα εστιατόρια και θητεία πέντε χρόνων στη Σπονδή, ο Σπύρος έχει μια εντυπωσιακή πορεία στην ελληνική γαστρονομία, παρά το νεαρό της ηλικίας του – είναι 30 χρονών.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ