Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
0

Υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι είναι ορατό, που να κρύβεται πίσω από την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό του Ρίσι Σούνακ; Από όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και σύμφωνα με όσα γράφουν οι εμπειροτεροι και εγκυρότεροι δημοσιογράφοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πέρα από τα προφανή, ούτε κάποιος κρυφός ή μυστηριώδης λόγος. 

Ο πολιτικά ευάλωτος Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση και προσπαθεί αγωνιωδώς να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών του κόμματος του, φαίνεται πως φοβήθηκε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε για τον ίδιο μια συνάντηση με έναν Έλληνα πρωθυπουργό που ζητάει επιτακτικά να επιστραφούν στη χώρα του τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα αίτημα το οποίο τελευταία έχει αρχίσει να αποδέχεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι όμως και οι πολύ συντηρητικοί του κόμματος του. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Γιατί ωστόσο, να φοβηθεί ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα τριβής εδώ και διακόσια χρόνια και θα έπρεπε να θεωρεί αυτονόητο ότι θα τεθεί, αφού τελευταία όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί το θέτουν στους Βρετανούς ομολόγους τους; Και γιατί δέχθηκε εξαρχής τη συνάντηση μαζί του τότε, αν δεν ήθελε να ακούσει το αίτημα για τα Γλυπτά; Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να συναντήσει τον Σούνακ και πέρσι, αλλά δεν είχε βρει ανταπόκριση. Αυτή τη φορά η συνάντηση κλείστηκε, αλλά η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC είχε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απήχηση και  δημοσιότητα, γεγονός που ο Σούνακ θεώρησε ότι θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. 

Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει πολιτικός επιστήμονας που παρακολουθεί τη Βρετανία,  ενώ οι αντίπαλοί του τονίζουν διαρκώς ότι είναι ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός. 

Μία από τις συντηρητικές εφημερίδες, και τα ελάχιστα βρετανικά μέσα που δεν τον κατηγόρησαν για την ακύρωση της συνάντησης, ανέφερε ότι ο Σούνακ φοβήθηκε ότι θα έπεφτε σε κάποια παγίδα που μπορεί να του έστηνε ο Μητσοτάκης, για να αναδείξει επικοινωνιακά το θέμα των Γλυπτών. Επιπλέον, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, (ο οποίος θεωρείται ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός στις εκλογές που θα γίνουν το 2024 και περνάει κατά πάρα πολλές μονάδες τον Σούνακ), η οποία προηγήθηκε, πήγε πολύ καλά. Ο Στάρμερ έχει πει ότι με την κυβέρνηση των Εργατικών που πιθανά θα προκύψει μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξουν εμπόδια σε μία συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Αυτή είναι μία πρόταση από την οποία θεωρείται ότι μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Φωτ.: EPA

Μόλις πριν από ένα μήνα ο Όσμπορν είχε αναφέρει στην Επιτροπή Πολιτισμού του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι αξίζει να διερευνήσουν το θέμα, ενημερώνοντάς τους ότι έχει βρεθεί σε άμεσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για κάποιου είδους συμφωνία που θα επέτρεπε σε μερικά Γλυπτά να μείνουν ένα διάστημα στην Ελλάδα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλή συνεργασία, η οποία θα σήμαινε ότι θα έρχονταν εδώ αρχαιότητες από την Ελλάδα, αντικείμενα που ίσως δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα και σίγουρα δεν έχουν ιδωθεί ξανά, ενώ αρχαιότητες από τη συλλογή του Παρθενώνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε στην ενημέρωση εκείνη, δίνοντας την εικόνα ότι όλα προχωρούσαν καλά, εικόνα που ενδεχομένως είχε και η ελληνική κυβέρνηση. 

Το άγχος όμως του Ρίσι Σούνακ να μην δυσαρεστήσει την (πολύ) δεξιά πτέρυγα που εκφράζει και χάρη στην υποστήριξη της οποίας διαδέχθηκε την Λιζ Τρας και έγινε πρωθυπουργός, υπονόμευσε το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Από το φόβο του να μην κάνει κάποιου είδους επικοινωνιακού σόου με τα Γλυπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος ακυρώνοντας τη συνάντηση μαζί του, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μεταξύ συμμαχικών χωρών με καλές διμερείς σχέσεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ και «με τον πιθανότερο επόμενο ένοικο οι σχέσεις είναι παραπάνω από καλές» αναφέρουν. Δεν μπορεί πάντως να μην παρατηρήσει κανείς ότι η περίπτωση Σούνακ είναι η δεύτερη, μετά την Ανγκελα Μέρκελ, όπου ο Μητσοτάκης δεν τα πάει καλά με τον δεξιό ομολογό του, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας απέκτησε πολύ καλύτερες σχέσεις με τον σοσιαλδημοκράτη επόμενο καγκελάριο και όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα συμβεί και με τον Βρετανό Εργατικό. Στα συν της υπόθεσης πιστώνεται και η στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συντασσόμενα με την εθνική θέση, χωρίς διάθεση κομματικής αξιοποίησης.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
milo yiannopoulos

Οπτική Γωνία / Μάιλο Γιαννόπουλος: Ο πλατινέ Τζόκερ μιας σκοτεινής εμπροσθοφυλακής

Πώς ο αλλόκοτος διασπορικός μας συμπατριώτης, πρώιμο τρολ και απόλυτος εκφραστής της alt-right, πρόλαβε να καεί χωρίς να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο μιας μάχης που μόλις ξεκινάει.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ