Covid-19 και γρίπη: Ο κίνδυνος της διπλής επιδημίας

Covid-19 και γρίπη: Ο κίνδυνος της διπλής επιδημίας Facebook Twitter
0
portrait
Δημήτρης Παρασκευής

ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ αλλάζουν, τα μέτρα προστασίας είναι από χαλαρά έως ανύπαρκτα και τα συμπτώματα του πυρετού, οι μυαλγίες και ο βήχας εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα αυτό το διάστημα. Ο κίνδυνος των εποχικών ιώσεων που ευνοούνται από το κρύο και τις συνθήκες συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανησυχούν τους επιστήμονες εν όψει του χειμώνα.

Είναι γεγονός ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα επηρεάσει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε τους επόμενους μήνες; Με ποιους τρόπους μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τι πάσχουμε; Τι συμβαίνει με τα τεστ, τα εμβόλια και τις μάσκες; Τις απαντήσεις δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

— Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν έχουμε κορωνοϊό, γρίπη ή κρυολόγημα;
Επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια στην περίπτωση μόλυνσης από κορωνοϊό, τον ιό της γρίπης ή τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ο πιο ασφαλής τρόπος για τη σωστή διάγνωση είναι η πραγματοποίηση εξέτασης. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε ακριβώς και με ασφάλεια από τι πάσχουμε και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειές μας.

— Μπορούμε να πάρουμε το εμβόλιο της γρίπης και το νέο αναμνηστικό για την Covid-19 ταυτόχρονα;
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Συστήνεται ισχυρά στις ευπαθείς ομάδες να πραγματοποιήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο και επίσης να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που είναι παρόμοια με αυτά για τον κορωνοϊό.

— Η εποχή της γρίπης πλησιάζει. Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Συστήνεται ισχυρά στις ευπαθείς ομάδες να πραγματοποιήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο και επίσης να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που είναι παρόμοια με αυτά για τον κορωνοϊό: αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, υγιεινή των χεριών, επαρκής αερισμός κλειστών χώρων κ.λπ.).

— Η πανδημία μάς έχει κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στον ιό;
Λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιορίσαμε σημαντικά την κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της γρίπης. Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό επίτευγμα κατά την περίοδο της πανδημίας, γιατί περιορίστηκε σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας σε μια περίοδο που, λόγω του κορωνοϊού, ήταν υψηλή.

Από την άλλη, επειδή η ανοσία έναντι της γρίπης στην κοινότητα, εκτός των ευπαθών ομάδων, αναπτύσσεται μέσω της μόλυνσης με τον ιό, τα προηγούμενα έτη εξασθένησε σε κάποιες ομάδες πληθυσμού, γι’ αυτό εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά γρίπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία μάς κατέστησε πιο ευάλωτους αλλά ότι, όπως προαναφέρθηκε, η μικρότερη έκθεση εξασθένησε ελαφρά την ανοσία στην κοινότητα.

— Πόσο συχνά μπορούμε τελικά να προσβληθούμε από τον κορωνοϊό;
Η συχνότητα της μόλυνσης με κορωνοϊό εξαρτάται από τα επίπεδα ανοσίας, πόσο διάστημα έχει μεσολαβήσει από την τελευταία δόση εμβολιασμού ή τη μόλυνση με τον ιό, με ποια υποπαραλλαγή έχουμε μολυνθεί ή από το είδος του εμβολίου που έχουμε πραγματοποιήσει σε συνάρτηση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Επίσης, ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από το πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί και από το αν εμείς ή η υπόλοιπη κοινότητα τηρεί τα προληπτικά μέτρα. Με άλλα λόγια, εξαρτάται κυρίως από το πόσα πρόσφατα έχουμε εμβολιαστεί ή μολυνθεί σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους. 

— Eάν το τεστ βγαίνει αρνητικό, υπάρχει περίπτωση τελικά να έχω Covid;  
Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μολυνθεί πολύ πρόσφατα (π.χ. τις τελευταίες μια-δυο ημέρες) αλλά το τεστ να βγαίνει θετικό ή μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί με πολύ χαμηλό φορτίο και επίσης το τεστ να είναι αρνητικό. Αν έχουμε υψηλή υποψία μόλυνσης, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επαφές μας με τα ευπαθή άτομα και να κάνουμε χρήση μάσκας.

— Με προστατεύει η μάσκα μου εάν κανείς άλλος δεν τη φοράει;
Η μάσκα, ειδικά η υψηλής προστασίας, μας προστατεύει από μόλυνση με κορωνοϊό ακόμα και αν τα άτομα γύρω μας δεν κάνουν χρήση μάσκας. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία είναι μεγαλύτερη αν και οι υπόλοιποι στο περιβάλλον μας τη φορούν.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ